COVID-19: Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης Υγειονομικών

Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης Ιατρών & Νοσηλευτών: Στόχοι.

Η ομάδα λειτουργεί ως ένα υποστηρικτικό πλαίσιο διαχείρισης του εργασιακού στρες και παρέμβασης στην κρίση, στο εδώ και τώρα. Στοχεύει πρώτον, στην διαχείριση του στρες, της δυσφορίας και των συναισθημάτων που προκύπτουν από τις ψυχοπιεστικές συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή δεύτερον, στη διαχείριση και επεξεργασία πρόσφατων τραυματικών εμπειριών και τρίτον, στην πρόληψη μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην ψυχική υγεία.

Η συμμετοχή στην ομάδα είναι δωρεάν, ως μία μορφή προσφοράς στην κοινότητα και συγκεκριμένα σε εκείνους που στηρίζουν το σύστημα υγείας στην πράξη.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η ομάδα απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας δηλαδή, νοσηλευτές, ιατρούς κάθε ειδικότητας ή άνευ ειδικότητας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, σε ΤΕΠ ή κλινικές νοσηλείας και ΜΕΘ/ΜΑΦ που εντάσσονται στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του  κορωνοιού COVID 19.

Στην ομάδα θα επεξεργαστούμε τα εξής:

  • Δυσκολίες κατά την άσκηση του επαγγέλματος: πόροι, λήψη αποφάσεων, σχέσεις με συναδέλφους, υποστήριξη από τη διοίκηση.
  • Η έκθεση στον κίνδυνο: ατομικές και οικογενειακές διαστάσεις.
  • Αναγνώριση και διαχείριση των συμπτωμάτων του στρες και της εξουθένωσης.
  • Ατομικές στρατηγικές αντιμετώπισης (άρνηση, αποφυγή, αποδοχή, έκφραση συναισθημάτων, αναζήτηση υποστήριξης από συναδέλφους ή οικείους)
  • Η έκθεση στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και η επιρροή και οι προσδοκίες της κοινότητας.
  • Τεχνικές αυτοβοήθειας και διαχείρισης του στρες.
  • Εμπειρίες που προκαλούν τον ψυχισμό (Εικόνες που επανέρχονται, αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό, αίσθημα αβοηθητότητας).

Πώς θα εργαστούμε στην ομάδα:

Θα διαμορφωθεί μία ολιγομελής ομάδα τριών έως πέντε ατόμων. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά σε μια ασφαλή πλατφόρμα ομαδικής συνεργασίας, μία φορά την εβδομάδα για δύο ώρες. Η ημέρα και η ώρα θα οριστεί κατόπιν συνεννόησης για την προσαρμογή στο πρόγραμμα εφημεριών και το ωράριο εργασίας.

Περιορισμοί & διαδικασία συμμετοχής:

Ως ένα πλαίσιο ψυχολογικής υποστήριξης στην κρίση δεν επιτρέπει την εις βάθος επεξεργασία ενός ατομικού ιστορικού τραυματικών εμπειριών. Η ομάδα δεν απευθύνεται και δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε επαγγελματίες υγείας που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές ή εργασιακή εξουθένωση. Για αυτό, πριν την συμμετοχή στην ομάδα θα πραγματοποιηθεί μία συνεδρία λήψης ιστορικού όπου θα συζητηθούν και οι στόχοι του πλαισίου.

Εφόσον υπάρξει η ανάγκη για περισσότερες από μία ομάδες καθώς δεν μπορούν να υπερβούν τους πέντε συμμετέχοντες, θα δημιουργηθούν νέα group από καταξιωμένους συναδέλφους στον χώρο, με τους οποίους έχω την χαρά να συνεργάζομαι.

Δηλώσεις συμμετοχής

Επικοινωνία: 210 9859680 Αιτήσεις συμμετοχής: έως Τετάρτη 8 Απριλίου.