Σπουδές & επαγγελματική εμπειρία

O Χαράλαμπος Πετράς σπούδασε Ψυχολογία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανθρωπολογία & Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές με ειδίκευση στην Ανθρωπολογία. Έχει εκπαιδευτεί στην Συστημική & Οικογενειακή Θεραπεία στην Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στην Θεραπεία Ψυχικού Τραύματος με την μέθοδο EMDR (Eye Movement Desensitization & Reprocessing) στο Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας, στην Ψυχιατρική Νοσηλεία και την Ψυχοκοινωνική Μέριμνα στην Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων, στην Συμβουλευτική Επαγγελματικής Ανάπτυξης (Coaching) στο Oxford College, το Athens Coaching Institute και την Εκπαίδευση Ενηλίκων στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Eίναι επίσης εξειδικευμένος και πιστοποιημένος στη χρήση του Τεστ Αξιολόγησης Ψυχοπαθολογίας και επιλογής προσωπικού MMPI-2 (Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Minnesota MMPI®-2).

O Χαράλαμπος Πετράς εργάζεται κλινικά και θεραπευτικά από το 2009. Μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, την Ψυχιατρική Κλινική του 414 ΣΝΕΝ, την γραμμή SOS ψυχολογικής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, την Διεπιστημονική Εταιρεία «Ομπρέλα», την «Κιβωτό του Κόσμου» στην οποία συμμετέχει ενεργά ως Ψυχολόγος & Σύμβουλος, με πλήθος καλλιτεχνών και αθλητών εστιάζοντας στην επίτευξη απαιτητικών στόχων και την αντιμετώπιση του άγχους επίδοσης, και με μια σειρά από μεγάλες εταιρείες στον τομέα της εργασιακής ψυχολογίας, της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος. Έχει επιτελέσει επιτόπια έρευνα σε ψυχιατρική κλινική, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σε δύο διεθνή συνέδρια, σε Ελλάδα και Καναδά. .

Εμπειρία & έργο στο Coaching Psychology

Παράλληλα με το κλινικό του έργο, πρωτοπορεί στο Performance Coachingμε την μέθοδο EMDR, σε Ελλάδα & Κύπρο. Είναι ιδρυτής και Διευθυντής του Athens Coaching Institute – ΚΔΒΜ1 και της CP Coaching & Training Interventions Ltd. Σχεδιάζει και εποπτεύει πιστοποιημένα προγράμματα επαγγελματικής μετεκπαίδευσης στο Coaching & Mentoring για στελέχη επιχειρήσεων και επαγγελματίες. Παρέχει συνεδρίες Leadership & Performance Coaching, σε στελέχη επιχειρήσεων, αθλητές και καλλιτέχνες. Εφαρμόζει συνθετικά, μεθόδους από την Θετική Ψυχολογία, το Coaching και την Τραυματοθεραπεία, υποστηρίζοντας αθλητές και καλλιτέχνες να αντιμετωπίσουν την αποτυχία, τραυματισμούς, το άγχος επίδοσης και να προετοιμαστούν ψυχολογικά για απαιτητικές δοκιμασίες. Διαθέτει περισσότερες από 5000 ώρες σε συνεδρίες, βιωματικά εργαστήρια επαγγελματικής ανάπτυξης και αύξησης επιδόσεων.

Είναι συγγραφέας του πρώτου ελληνικού εγχειριδίου για επαγγελματίες coaches& mentors, με τίτλο Η Τέχνη του Coaching, Εισαγωγή στην Θεωρία & Πρακτική της CoachingΨυχολογίας, που κυκλοφορεί στην δεύτερη έκδοση από τον όμιλο Πηγή – iWrite.gr.  Και του δοκιμίου με τίτλο: «Οι Χαρές και οι Λύπες της Ευτυχίας: Ένας οδηγός επιβίωσης για όσους την αναζητούν» που θα βρείτε στο συλλογικό έργο «Ευτυχία & πώς να την κατακτήσετε» από τις εκδόσεις iWrite.gr

Τομείς εξειδίκευσης

Ο Χαράλαμπος Πετράς διατηρεί νόμιμο γραφείο Ψυχολόγου, αρ. αδείας 1824, όπου εργάζεται σε ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας και coaching με ενήλικες και νέους από 17 ετών και άνω, και εξειδικεύεται στα εξής:

  • Θεραπεία Ψυχικού Τραύματος (κακοποίηση, απώλεια, βία, ατυχήματα).
  • Συνεδρίες αύξησης επιδόσεων για καλλιτέχνες και αθλητές.
  • Συμβουλευτική Οικογένειας
  • Αγχώδεις διαταραχές & άγχος επίδοσης (κρίσεις πανικού, φοβίες, γενικευμένο άγχος).
  • Διαταραχές της διάθεσης / συναισθηματικές διαταραχές (κατάθλιψη, διπολικότητα, δυσθυμία)
  • Διαταραχές προσωπικότητας (οριακότητα, ψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας).
  • Coaching για άγχος έκθεσης στο κοινό.
  • Health Coaching για διαχείριση χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Είναι μέλος της EMDR-Hellas, μέλος του International Society for Coaching Psychology, του European Lifestyle Medicine Organization, του Complementary Medical Association UK, του Association for Coaching, μέλος του  International Research Team του European Mentoring & Coaching, καιτουAmerican Anthropological Association.