Τι είναι η Ψυχοθεραπεία
Η ατομική ψυχοθεραπεία βιώνεται ως μία εμπειρία ίασης, αυτογνωσίας και αλλαγής η οποία ξεκινά με αίτημα του θεραπευόμενου και εξελίσσεται δυναμικά μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της σχέσης με τον θεραπευτή. Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται κατόπιν αξιολόγησης του αρχικού αιτήματος και σχεδιασμού ενός θεραπευτικού πλάνου το οποίο είναι εξατομικευμένο. Η θεραπεία οριοθετείται και πλαισιώνεται μέσα από την σχέση εμπιστοσύνης που καλλιεργείται με τον Θεραπευτή. Η σχέση αυτή διαφέρει από τις προσωπικές, οικογενειακές ή κοινωνικές σχέσεις καθώς ενσωματώνει σύγχρονες επιστημονικές αρχές με σκοπό να ενεργοποιήσει την εσωτερική διεργασία ενδυνάμωσης και ίασης του θεραπευόμενου.
Πώς εξελίσσεται η θεραπευτική πράξη.
Μια ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση υλοποιείται μέσα από φάσεις που μπορούν να ταξινομηθούν ως εξής:
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ψυχοθεραπευτική διάγνωση, η οποία υπερβαίνει τα στενά όρια μιας ψυχιατρικής διάγνωσης. Σε αυτή τη φάση ο θεραπευόμενος κατανοεί το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει και συνδέεται βιωματικά με εμπειρίες, συμπεριφορές και συναισθήματα που συνθέτουν το πρόβλημα. Έτσι, το πρόβλημα καθίσταται αντιμετωπίσιμο και εξηγήσιμο. Παράλληλα, τίθενται οι στόχοι και σχεδιάζεται το θεραπευτικό πλάνο.
Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των πηγών του ψυχισμού, δηλαδή των θετικών στοιχείων του χαρακτήρα και των θετικών συναισθημάτων που θα οδηγήσουν στην μείωση του συμπτώματος, την σταθεροποίηση και στην ενδυνάμωση. Ο θεραπευόμενος αναπτύσσει νέες συμπεριφορές που οδηγούν στη λύση και θωρακίζουν την θεραπευτική διαδικασία. Στη συνέχεια, αφού το σύμπτωμα μειωθεί, η θεραπεία εστιάζει στην επεξεργασία των στοιχείων που δημιούργησαν το πρόβλημα, δηλαδή εμπειριών και συναισθημάτων που έχουν τραυματίσει και αποδυναμώσει τον ψυχισμό.
Στην τελευταία φάση, η παρέμβαση ολοκληρώνεται με την αποκατάσταση των σχέσεων του θεραπευόμενου, την διασφάλιση της θετικής δυναμικής του και τον οραματισμό της ζωής που επιθυμεί.